Targoviste - Pensiunea LOTEIA
Targoviste - Pensiunea LOTEIA
Contacteaza acum!
Completeaza formularul de mai jos si vei fi contactat in cel mai scurt timp.

Targoviste

Scurt istoric - Targoviste

Targoviste, straveche vatra, orasul emblema al Munteniei-veche cetate de scaun,mai este cunoscut si sub numele"CETATEA CELOR 33 DE VOIEVOZI"!Si tot Targoviste mai este cunoscut ca "ORASUL CU CELE MAI MULTE BISERICI PE CAP DE LOCUITOR DIN ROMANIA"!(..) Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul şi în împrejurimile oraşului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic. În Muzeul de Arheologie se găsesc vestigii ale culturilor de tip Stancevo-Criş, Gumelniţa, Coţofeni, apoi din perioada bronzului şi din epoca fierului. Bine ilustrate în muzeu sunt podoabe şi unelte geto-dacice din vremea regilor Daciei, Burebista şi Decebal, şi ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei în aria culturii materiale daco-romane (sec. I-III) şi apoi bizantină (sec. V-VI). În cartierul Suseni din actualul Târgovişte s-au găsit urme ale unei aşezări din sec. II-V peste care este suprapusă alta protoromână din sec. VIII-X. Peste acestea, s-a format o aşezare rurală în sec. XII-XIV, din care s-a dezvoltat târgul medieval.

(*) Sursa: Wikipedia

Complexul muzeal Curtea Domneasca

Complexul aulic a fost edificat intre secolele XIV-XVII si a reprezentat locul de unde domnii care au rezidat aici au condus Tara Romaneasca, centrul de concepere a luptei pentru neatarnare si focar de cultura si civilizatie. Reprezentative pentru arhitectura si arta romaneasca, monumentele Curtii Domnesti cuprind elemente novatoare si solutii ce au influentat puternic in epoca. Organizatorii muzeului s-au straduit sa realizeze o legatura organica intre monumente si activitatea expozitionala. In Turnul Chindiei a fost organizata expozitia "Vlad Tepes-Dracula. Legenda si adevar istoric", iar in Biserica Domneasca a fost amenajata "Colectia de arta brancoveneasca". In pivnitile Casei domnesti a lui Petru Cercel se afla o interesanta colectie lapidariu si un scurt istoric al Curtii Domnesti. Desi principalele monumente existente aici dateaza din perioada de dupa lui Mircea cel Batran, sapaturile arheologice au scos la iveala o interesanta fortificatie si casa numita a parcalabului si alte vestigii datate in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, anterioare domniei lui Mircea cel Batran, putin reprezentat acum in cadrul complexului muzeal.

Pe cuprinsul Curtii Domnesti vizitatorul va distinge mai multe zone de interes, printre ele aflandu-se zona rezidentiala, zona fortificatiilor militare, zona clirosului domnesc, zona gospodareasca, gradinile domnesti.

(*) Sursa: muzee-dambovitene.ro

Turnul Chindiei

Turnul Chindiei cunoscut şi ca Turnul Chindia, este un turn construit în secolul al XV-lea, în Târgovişte, care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească. Turnul a fost construit de către domnitorul Vlad Ţepeş, în timpul celei de-a doua sa domnii, iniţial pentru scopuri militare, clădirea servind drept punct de pază, foişor de foc, dar şi pentru stocarea tezaurului. Actualmente clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru. Între anii 1847 şi 1851 turnul a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu, forma actuală datorându-se acestuia, inclusiv înălţarea sa cu circa 5 metri faţă de construcţia iniţială. Turnul Chindiei este cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi totodată simbolul oraşului, elemente specifice turnului fiind prezente în stema oraşului, în partea de sus, dar şi în partea de jos. Fiind un monument istoric, turnul găzduieşte acum o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. În prezent turnul se află în administrarea Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" Târgovişte.

(*) Sursa: Wikipedia

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu se numara printre cele mai remarcante edificii arhitectonice din tara noastra. Inaltata intr-o perioada de mare inflorire artistica (secolul al XVI-lea), biserica reflecta atat din punct de vedere structural cat si sub aspectul plasticii decorative, aportul creator adus de mesterii autohtoni la promovarea arhitecturii romanesti. Manastirea a fost ridicata de catre voievodul Radu cel Mare (1495-1508) si se afla situata in apropiere de Targoviste (vechea capitala a Tarii Romanesti) la nord-vest de oras, pe malul opus al vaii Ialomitei, la circa 4 km. In prezent este o manastire de maici avand hramul Sf. Nicolae la biserica mare si Acoperamantul Maicii Domnului la paraclis.

(*) Sursa: Romanian monasteries
Hotel Nova - Hotel Targoviste, Cazare Targoviste